16.12.2013

Sivellin- ja tussipiirustusta

Sivellin- ja tussipiirustusilta oli poikkeuksellisen pitkä, koska teimme kaksi kerhokertaa samana iltana. Ihailimme aluksi kiinalaisia siveltimiä ja Kiinan siveltimenkäytön mestareita menneiltä ajoilta. Leikisti oltiin vähän aikaa kiinalaisia - opettelimme kuvan perusteella pitelemään sivellintä kädessä kiinalaisittain, sehän poikkeaa täysin tästä meidän länsimaisesta tavastamme pitää sivellintä.
Huomasimme, että kun pitää sivellintä kädessä näin, niin piirtäjän ryhtikin paranee, kun sivellintä kuljetaan kohtisuorassa paperia vasten ja koko keho osallistuu piirtämiseen, ei vain ranne tai sormet. Koetimme myös henkisesti lähestyä kiinalaista maisemamaalauksen filosofiaa, tyhjän tilan ajatusta. jossa kuvassa oleva tyhjä tila on yhtä tärkeä kuin kuvan muut osat.

Sivellinpiirustuksessa käytimme tussin sijasta mustaa vesiväriä. Oikeita kiinalaisia siveltimiä meillä ei ollut vaan oli tyytyminen koulusiveltimiin.



Vuokko K. totesi harjoituksen lomassa, että onpa vaikea tottua ajatukseen, että kuvassa voi olla tyhjää. Tekee mieli täyttää tyhjät pinnat.


Aleksi matkasi ajatuksissaan selvästi itäisille maille
Kahvitauon jälkeen otimme käsittelyyn vanhan ajan mustekynät, joiisa puuvarteen voi vaihtaa erilaisia teriä. Katsoimme tasa- ja pyöröteriä, piirtämiseen käytimme hiusterää ja nesteenä pullotussia. Tussilla piirtäessä on oltava uskallusta: jokainen piirtimen veto kun on hyväksyttävä ja mahdolliset tussiläiskät vain pitää ujuttaa osaksi työtä. On siis ajateltava jokainen käden liike etukäteen, koska korjauksen mahdollisuutta ei juuri ole.
Annen tarkkaa kädenjälkeä hiusterällä
 
Jennin tussiterän käyttöä, käytössä taitaa olla ohuehko tasaterä. Kuvan pohjana sanomalehtikuva.

 
Vuokko K. on käyttänyt kotkanpoikasissaan hiusterän ohella myös muita teriä.
Seuraavalla viikolla teimme iltaretken Särestöniemen taidemuseoon. Mielenkiintoisen ja perusteellisen tutustumisen jälkeen viivähdimme vielä kahviossa tunnin piirtämässä. Tällä kertaa mukana oli ns. säiliökyniä, nestemäisiä tussikyniä, mukana meillä oli 0.3 ja 0.7 mm:n kyniä. Alun perin oli ideana piirtää vanhassa Särestössä, mutta edellisten päivien lähes -40 asteen pakkaset olivat jäähdyttäneet  taloa niin että terveyssyistä  pitäydyimme kahvilassa piirtämiseen. Mutta löytyihän sieltäkin erilaisia aiheita ja kuvastoa. Oli soma rauhoittua hetkeksi piirtämään ja mietiskelemään Särestöä ja taitelijaelämää.
Jenni kokosi postikorttiinsa  näkymiä kahviosta, sen esineitä ja julisteita

Kuva Reidarista sopi oikein hyvin  Ewan tussikynäharjoitukseen.
Reidarin joulupukkimainen olemus toivottaa samalla ykköskurssilaisten puolesta hyvää joulua kaikille blogimme seuraajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti